SIMPLE...MUDAH...RINGKAS....KUKUS je!
Dah lama tak buat....kek lapis ni kesukaan anak-anak sebab rasanya masam2 manis tak cepat muak. Alang-alang dah buat tu..... nak share ngan kawan-kawan. Mudah sangat... kek ni tak perlu oven kita kukus je!
Bahan2:
1 gelas gula halus
1/2
gelas susu pekat manis
2
gelas tepung biskut marie yg telah dikisar halus
1
ketul buttercup
5
biji telur (asingkan putih dan kuning)
1
sudu teh esen vanilla
asam hawflakes secukupnya
pewarna
yang disukai (merah, kuning, hijau)
Caranya:-
*panaskan kukusan, lenser loyang kek dgn sedikit mentega dan tepung ketepikan..
1. pukul gula dan butter sampai kembang.
2. masukkan telur kuning satu persatu sambil terus memutar, masukkan susu pekat, putar rata, kemudian perlahankan kelajuan pemutar dan masukkan tepung biskut marie sikit2 sampai habis- kacau sebati, ketepikan.
3. dalam bekas berasingan pukul putih telur sehingga kembang dan jadi 'meringue'- petua: tanda dah jadi meringue, colet dgn hujung jari nanti dia akan nampak bentuk tirus je.. bila dah jadi 'meringue' tu barulah dimasukkan ke dalam adunan no.2 tadi dan gaul sebati dgn spatula dengan cara kaup terbalik.
4. kemudian bahagikan kepada beberapa bahagian ikut warna yang di sukai.Cth: tuang adunan merah dlm empat sudu besar dan susunkan asam hawflakes diatasnya, kukus 5-7minit, keluarkan, kemudian ulang lagi setiap langkah yang sama dengan selang seli adunan yg berlainan warna sampai habis, lapisan akhir sekali hendaklah dikukus selama 1jam agar kek lapis ni benar2 masak.
Selamat mencuba!!!
Love
radziah radzi
017-6599421
No comments:
Post a Comment