KEK MARBLE MUDAH, SEDAP DAN GEBU
Salam u olls….
Ari ni nak share mood masak-masak…..
Jom kita buat kek marble….resipi yang
saya guna MUDAH je…kita guna sukatan cawan. Senangkan!!! semua rumah ada cawan
hehe…
Oleh kerana saya ni amat mementingkan
kesihatan…..so kita detoks dulu telur ayam yg nak diguna ni dengan mesin OzOn
(#biozone foodpurifier) supaya bahan-bahan seperti hormone yang dimasukkan dalam makan
ayam supaya cepat besar n cepat serta banyak telur tu dapat dineutralkan dan tidak
menjadi toksin lagi bila masuk dalam badan kita…
Ini lah mesin OzOn yang saya gunakan.. |
Buih2 yang terhasil semasa OzOn meneutralkan bahan kimia yg terdapat didalam telur |
Haaa…telur pun dah siap detoks..jom
kita mula buat kek..
Bahan-bahannya ;
* 1 cawan mentega / planta
* 1 cawan gula
* 1 cawan gula
* 4 biji telur
* 2 cawan tepung (self raising) kalau
guna #tepung gandum tambah 1sudu kecik baking powder
* 1 sudu besar esen vanilla
* 1 sudu besar ovellate
* 1 sudu besar coklat emulco
* 1 sudu besar serbuk koko
Caranya mudah jer :
1.putar mentega bersama gula sampai
kembang, masukkan esen vanilla dan ovellate
kacau sebati
2.kemudian masukkan telur satu persatu …
putar lagi sampai betul2 kembang n fluty
3.lepas tu bolehlah masukkan tepung
sikit demi sedikit … putar lagi hingga sebati
4.bahagikan adunan kepada 2 bahagian…
untuk bahagian coklat masukkan coklat emulco dan serbuk koko.
5. Sapukan loyang dengan margerin.
Letak adunan sesudu demi sesudu berselang seli.
Akhir sekali...leh buat corak diatasnya...ikut kreativiti masing2 (abaikan corak yg tak berapa cantik ni ye...sy pun first time cuba) |
6.bakar pada suhu 170 darjah celcius selama lebih
kurang 45 minit..cucuk dengan lidi..kalau x melekat tu dah masak lerr!!!
Selamat mencuba dan menikmati kek
marble yang gebu gebass ni ye!!!
Jom...buat kek yang senang ni, kejap je..simple dan sedap di makan ketika masih panas..
To purchase Biozone Food Purifier......
or
or
FREE DEMO and CONSULTATION......
Contact me
Love
Facebook : Radziah Radzi | Instagram : @radziahradzi
Whatsapp / Call/sms : 017.659.9421
salam kak..saya dh cuba resepi akk...cuma xtambah emulco jer..menjadi dan sedap..sila lh ke blog sy tgk resepi akk..ada sy copy...
ReplyDeletewsalam... tq elin nur sudi cuba resepi akak
ReplyDeleteKukus boleh x
ReplyDeleteboleh....asalkan loyang tu ditutup dgn aluminium foil spy wap air tidak jatuh atas adunan kek
Delete