Kuih cara ni senang!!!... cuma blend je bahan-bahannya....
simple kan!
Kita boleh buat kuih cara manis atau kuih cara berlauk dengan hanya tukar intinye saja...
Apa yang membezakan resipi saya ni dengan resipi yang lain ialah saya detoks dulu telur tu.....(buang antibiotik dan hormon yg diberikan semasa ayam diternak)
Saya #purifikasi telur tu menggunakan Biozone food purifier.....
Ikhtiar....demi kesihatan sekeluarga. Alang-alang masak sendiri tu...biarlah yang terbaik.
herrrmmm....sharing is caring kan!
Okey....Jom kita masak-masak...
Bahan-bahannya:
2cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1/2 cawan santan
21/2 cawan air
1 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning telur
Cara Membuat adunan tepungnya:
1. Masukkan santan, air dan telur kedalam blender dan blend. Masukkan tepung, garam dan pewarna. Blend lagi sehingga adunan sebati.
2. Tapis adunan kedalam bekas.
Inti:
500gm daging dikisar
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu kecil halia yang telah dikisar
1 sudu kecil bawang putih yang telah dikisar
1 biji bawang besar dipotong dadu
minyak untuk menumis
Untuk hiasan:
2 batang cili merahSedikit daun sup
Cara membuat inti:
1.Daging dicuci dan ditoskan2.Panaskan minyak,tumiskan halia, bawang putih dan serbuk kari hingga wangi.
3.Masukkan daging dan bawang besar.Kemudian tambah sedikit garam dan masak hingga kering.Biarkan inti sejuk.
4.Panaskan acuan kuih cara diatas dapur.Sapu acuan dengan sedikit minyak.
5.Bila acuan sudah panas, tuangkan adunan tepung tadi.
6.Bubuh inti daging yang sudah dimasak tadi di tengahnya....hias dengan hirisan cili merah dan juga daun sup.
7.Tutup acuan dan biarkan sehingga masak .....setelah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba!!!
To purchase Biozone Food Purifier......
or
or
FREE DEMO and CONSULTATION......
Contact me
Contact me
Love
Facebook : Radziah Radzi | Instagram : @radziahradzi
Whatsapp / Call/sms : 017.659.9421
No comments:
Post a Comment