Monday, 16 February 2015

Cendol Sagu Gula Melaka

SEDAP,MUDAH, SENANG,RINGKAS DAN SIMPLE..

Salam semua…..
Kali ni saya nak kongsi resipi ……sebenor nye tau masak dan makan je….nama saya tak pasti, tapi saya panggilnya Cendol Sagu Gula Melaka.
Sebab cara hidangnya macam cendol….. bahan utamanya sagu yang dimasak di makan dengan air gula Melaka campur santan.
Memandangkan sekarang ni musim panas …. Ianya sangat sesuai jika di hidang  ketika sejuk…errmmm terasa sejuk tekak!
Caranya memang mudah, senang, ringkas, simple... tak guna banyak bahan dan yang paling penting…sedap!
cendol, sagu, gula melaka, sedap, simple. ringkas mudah, resipi


Bahan-bahanya:-
300 gm biji sagu (warna putih)
2 liter air
1/2 camca teh pewarna hijau

Untuk sirap gula:-
1 ketul gula melaka, potong kecil
1/2 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 helai daun pandan
(masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan)

1 cawan pati santan + 1/4 camca teh garam
*boleh ganti dengan susu sejat atau santan kotak
Caranya:-
1. Didihkan air, masukkan pewarna hijau. Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan ke dalam air mendidih. Masak sagu sehingga berubah jadi jernih.
2. Tutup api dan biarkan sagu tadi selama 2 - 3 minit. Angkat sagu tadi dan toskan serta cuci di bawah air mengalir untuk membuang kanjinya.
3. Toskan dan isi dalam acuan/mangkuk pilihan. Simpan dulu dalam peti sejuk 1 - 1 1/2 jam.
Cara Hidangan:-
Keluarkan sagu, masukkan ke dalam mangkuk kecil, tuang sedikit santan dan sedikit air gula melaka tadi...dah siap!

Selamat mencuba….
Love
Radziah radzi

017-659 9421

No comments:

Post a Comment