Monday 2 March 2015

KEK MARBLE COKLAT

KEK MARBLE MUDAH, SEDAP DAN GEBU
Salam u olls….
Ari ni nak share mood masak-masak…..
Jom kita buat kek marble….resipi yang saya guna MUDAH je…kita guna sukatan cawan. Senangkan!!! semua rumah ada cawan hehe…
Oleh kerana saya ni amat mementingkan kesihatan…..so kita detoks dulu telur ayam yg nak diguna ni dengan mesin OzOn (#biozone foodpurifier) supaya bahan-bahan seperti hormone yang dimasukkan dalam makan ayam supaya cepat besar n cepat serta banyak telur tu dapat dineutralkan dan tidak menjadi toksin lagi bila masuk dalam badan kita…
cake,kek marble,kek pelangi, kek coklat,sedap, senang,gebu,resipi,mudah,simple,kuih tempatan,kuih tradisional by radziah radzi
Ini lah mesin OzOn yang saya gunakan..
Nowdays banyak penyakit terutamanya kanser berpunca daripada bahan makanan kita….so beginilah cara purifikasi telur ye…
pemakanan sihat, seimbang,cake,kek marble,kek pelangi, kek coklat,sedap, senang,gebu,resipi,mudah,simple,kuih tempatan,kuih tradisional by radziah radzi
Buih2 yang terhasil semasa OzOn meneutralkan bahan kimia yg terdapat didalam telur
Haaa…telur pun dah siap detoks..jom kita mula buat kek..
Bahan-bahannya ;
* 1 cawan mentega / planta
* 1 cawan gula
* 4 biji telur
* 2 cawan tepung (self raising) kalau guna #tepung gandum tambah 1sudu kecik baking powder
*  1 sudu besar esen vanilla
* 1 sudu besar ovellate
* 1 sudu besar coklat emulco
* 1 sudu besar serbuk koko
Caranya mudah jer :

1.putar mentega bersama gula sampai kembang, masukkan  esen vanilla dan ovellate kacau sebati

2.kemudian masukkan telur satu persatu … putar lagi sampai betul2 kembang n fluty

3.lepas tu bolehlah masukkan tepung sikit demi sedikit … putar lagi hingga sebati

4.bahagikan adunan kepada 2 bahagian… untuk bahagian coklat masukkan coklat emulco dan serbuk koko.

5. Sapukan loyang dengan margerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang seli. 
cake,kek marble,kek pelangi, kek coklat,sedap, senang,gebu,resipi,mudah,simple,kuih tempatan,kuih tradisional by radziah radzi
Akhir sekali...leh buat corak diatasnya...ikut kreativiti masing2
(abaikan corak yg tak berapa cantik ni ye...sy pun first time cuba)
6.bakar pada suhu 170 darjah celcius selama lebih kurang 45 minit..cucuk dengan lidi..kalau x melekat tu dah masak lerr!!!
cake,kek marble,kek pelangi, kek coklat,sedap, senang,gebu,resipi,mudah,simple,kuih tempatan,kuih tradisional by radziah radzi

Selamat mencuba dan menikmati kek marble yang gebu gebass ni ye!!! 
Jom...buat kek yang senang ni, kejap je..simple dan sedap di makan ketika masih panas..

To purchase Biozone Food Purifier......
or
               FREE DEMO and CONSULTATION......                      
Contact me
             Love

Facebook : Radziah Radzi | Instagram : @radziahradzi
 Whatsapp / Call/sms : 017.659.9421



4 comments:

  1. salam kak..saya dh cuba resepi akk...cuma xtambah emulco jer..menjadi dan sedap..sila lh ke blog sy tgk resepi akk..ada sy copy...

    ReplyDelete
  2. wsalam... tq elin nur sudi cuba resepi akak

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. boleh....asalkan loyang tu ditutup dgn aluminium foil spy wap air tidak jatuh atas adunan kek

      Delete